Om Château de Haux

Om Château de Haux

Château de Haux ligger i det smukke Premières Côtes de Bordeaux 25 km sydøst for selve Bordeaux by. Landskabet er bakket, dækket af skove med små vandløb og marker beplantet med vinstokke i snorlige rækker.

Ejendommens historie kan føres tilbage til middelalderen, hvor den som en af de befæstede gårde var del af en ring af ydre fæstningsværker til beskyttelse af Bordeaux by. En del af den oprindelige mur omkring slottet er bevaret intakt.

Slottet og en del af driftsbygningerne stammer fra midten af 1800-tallet, hvor slottet ejedes af oberst Alfred Lamey, adjudant hos Kejser Napoléon III. Obersten boede med sin familie på slottet, der dannede rammen om et virksomt liv med produktion af vine, som var kendt og værdsat over hele Frankrig.

I sidste århundrede skiftede ejendommen ejer flere gange for i 1985 at blive købt brødrene Peter og Flemming Jørgensen, der på det tidspunkt drev familevirksomheden Knud Jørgensens Vinhandel som lå på Strandvejen i Hellereup. Familien havde drevet vinhandel siden 1871 direkte overtaget fra far til søn i flere generationer.

Efter overtagelsen blev man enige om at stifte Aktieselskabet Franske Vingårde og udbyde aktier til vinhandlens kundekreds og andre vininteresserede.

Formålet var gennem investering i topmoderne materiel og nye vinifikationsmetoder at skabe en førsteklasses vin - kendt og skattet som tidligere.

Dette er i dag til fulde lykkedes, hvilket de mange officielle nationale og internationale diplomer og medaljer modtaget siden overtagelsen i 1985 bærer vidnesbyrd om.

Château de Haux har i dag et samlet areal under produktion på ca. 50 hektar svarende til ca. 250 km vinstokke, med en produktion på ca. 300.000 flasker vin fordelt på Rouge, Blanc, Clairet og Rosé.

Hovedbygningen på slottet brændte i efteråret 2018 i forbindelse med en tagrenovering som ødelagde en væsentlig del af de indvendige stuer og værelser. Slottet er igang med at blive genopbygget og vi håber på at det står færdigt i 2022.

Aktieselskabet Franske Vingårde ledes i dag af 5. og 6. generation af familien Jørgensen, som i 2021 kunne fejre 150 år for familiens start i vinbranchen.


Om Château de Haux